Inflaatio kurittaa monen maksukykyä jo nyt
Inflaatio nostaa korkoja sekä energian ja ruoan hintaa, mikä on ehtinyt kirpaista jo monen taloutta. Tulevan talven odotetaan näkyvän ihmisten maksukyvyssä ja perinnässä.
Sota ja talousuhdanteen muutos tuntuvat jo kuluttajien kukkaroissa, eikä helpotusta ole näköpiirissä. Inflaatio on ollut toukokuusta alkaen yli seitsemän prosenttia – vastaavia lukuja on nähty viimeksi 1980-luvulla
– On selvää, että taloudessa on nähtävissä synkkiä pilviä, sanoo Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen.
Puttosen mukaan kaikista synkimpiä pilviä on kolme: ruoan ja energian hintojen kasvu sekä merkittävä korkojen nousu. Lämmityskustannukset ovat sähkölämmittäjän suurin yksittäinen kulu, ja talvikuukausien energian hinta on kova. Korkojen nousu taas voi nostaa asuntolainan kustannuksia sadoilla euroilla kuussa.
Hintojen nousu vähentää suomalaisten käytettävissä olevia varoja keskimäärin hyvin paljon, mutta vaikutuksen voimakkuus osuu ihmisiin eri tavoin: osalla on vielä vanha ja edullinen, määräaikainen sähkösopimus, kun taas toisilla sähkön hinta on jo moninkertaistunut. Korkojen nousu ajoittuu asuntovelallisille eri aikaan riippuen siitä, milloin lainan viitekorko tarkistetaan.
Vaikutukset kunkin maksukykyyn näkyvät ja tuntuvat Puttosen mukaan heti, kun korkeammat kustannukset astuvat voimaan.
– Kohtalokkainta hintojen nousu on sellaisille kuluttajille, joilla suurin osa käytettävissä olevista tuloista menee välttämättömyyshyödykkeisiin, kuten lämmitykseen, bensaan, sähköön ja ruokaan.
Maksuajan joustoa kysytään jo nyt enemmän
Vielä ei näy merkkejä siitä, että perintään siirtyviä laskuja jätettäisiin maksamatta enemmän kuin yleensä, sanoo Lowellin tuotannon strategioista vastaava johtaja Salla Hakala. Myöskään uusia ihmisiä ei ole tullut perintätoimiston asiakkaaksi enempää kuin aiemmin.
– Sen sijaan jouston tarve on lisääntynyt, eli ihmiset käyttävät aiempaa aktiivisemmin mahdollisuutta siirtää eräpäivää myöhäisemmäksi, Hakala sanoo.
Hakala odottaa monien maksukyvyn heikkenevän, sillä tuleva talvi on taloudellisesti vaikea erityisesti kalliin energian vuoksi. Mitä todennäköisimmin tilanne näkyy myös Lowellilla, ja talven vaikutukset voivat venyä pitkälle kevääseen.
– Talvi saattaa olla vaikea ihmisille, jotka ovat aiemmin pärjänneet ongelmitta, eivätkä ole yhteiskunnan tukien piirissä. Ajattelen ihmisiä, jotka asuvat esimerkiksi rivi- tai omakotitalossa, ja joilla on asuntolainaa sekä auto. Monelle energian ja ruoan hinnan voimakas nousu aiheuttaa tarpeen toimia aivan uudella tavalla.
Maksukyvyn heikkeneminen näkyy perinnässä viiveellä siksi, että ihmiset pyrkivät luonnollisesti välttämään laskujen päätymistä perintään. Ensin laskujen maksuun käytetään omia säästöjä ja puskureita tai myydään omaisuutta. Osa saattaa tarttua vakuudettomiin kulutusluottoihin.
– Onneksi ainakin osalla laskuttavista yrityksistä on tilannetajua, ja ne tarjoavat joustoa laskun maksamiseen. Lowellilla tuemme asiakasyrityksiämme auttamalla heitä löytämään toimivat joustoratkaisut, jotta perinnän voisi välttää, Hakala sanoo.
Vesa Puttosen mukaan hintojen nousun vaikutus osuu ihmisiin hyvin eri tavoin.
Toistaiseksi suunta on huonompaan
Puttosen mukaan ei kannata tuudittautua siihen, että nykyinen hintataso olisi vain ohimenevä piikki. Mustat pilvet ovat vasta ilmestyneet näköpiiriin, eli toistaiseksi suunta on kohti huonompaa.
– Jos sitten tapahtuukin puolittainen ihme ja tilanne paranee, on parempi, että on kerännyt puskuria. Ylivarautumisesta ei ole ikinä haittaa.
Vaikka hintojen nousu tuntuu nyt rajulta, Puttonen huomauttaa, että pohjimmiltaan se tarkoittaa hintojen normalisoitumista. Tähän asti hinnat ovat olleet jopa luonnottoman alhaisella tasolla.
– Pitäisi olla ihan luonnollista, että joutuu miettimään sähkön- ja vedenkäyttöään, Puttonen sanoo.
Taloudellinen varautuminen ja sopeutuminen auttavat
Kustannusten nousu vaatii sopeutumista. Ihmiset kääntävät lämmitystä pienemmälle, nopeuttavat suihkukäyntejä ja välttävät turhia autoreissuja. Näin tekevät ainakin ne, jotka ovat huomanneet kustannusten nousun ja joille kuluissa säästäminen on välttämätöntä. Osalle kustannusten nousun vaikutukset hiipivät huomaamatta.
Hakalan kokemuksen mukaan ihmiset reagoivat kustannusten nousuun kahdella tavalla: valveutuneet ja analyyttiset tarttuvat toimeen ja huomaavat heikot signaalit, kun osa taas ei ole kiinnostunut taloudesta, eikä siksi seuraa muutoksiakaan tarkasti.
– Silloin voi tulla yllätyksenä, ettei palkka yhtäkkiä riitäkään samaan kuin ennen.
Hankalassa paikassa Hakala kehottaa ihmisiä aktiivisuuteen. Jos rahat ovat tiukassa, kannattaa aluksi selvittää, missä maksuissa on joustomahdollisuuksia sekä millaiset säästämiset ja teot auttavat tilanteessa parhaiten. Myös perintävaiheessa maksuaikaan voi saada joustoa.
– Näen positiivisena signaalina sen, että ihmiset varautuvat talveen. Se tarkoittaa, että toimintakykyä talousasioiden hoitamiseen on.