Korona horjuttaa yritysten kassavirtaa – datan ajantasaisuus olennaista
Oman toiminnan turvaamisen lisäksi laskuttavilta yrityksiltä kysytään ymmärrystä ja joustoa vaikeassa tilanteessa olevia asiakkaita kohtaan. Selkeä perintäprosessi auttaa sopeuttamaan omaa toimintaa poikkeustilanteissa.
Korona horjuttaa monen yrityksen kassavirtaa, ja ennustettavissa on, että yritysten maksuvaikeudet ja sitä myötä perintä lisääntyvät. Miten laskuttava yritys voi varautua tilanteeseen?
Ajantasainen tieto on välttämätöntä
Yritysten toimintaympäristö on muuttunut koronan seurauksena hyvin nopeasti. Tilinpäätöstiedot eivät kerro yrityksen maksukyvystä tällä hetkellä kaikkea. Poikkeustilanteessa korostuu sen sijaan entistä monipuolisemman ja ajantasaisemman datan merkitys.
Poikkeustilanteessa korostuu entistä monipuolisemman ja ajantasaisemman datan merkitys.
– Viimeisin tilinpäätöstieto voi näyttää positiiviselta, vaikka todellisuudessa yrityksen kassa on saattanut valua aivan tyhjäksi, sanoo Lowellin asiantuntija Tuomas Kurikka.
Reaaliaikaista tietoa hyödyntämällä yritys pystyy ennakoimaan ja seuraamaan asiakkaidensa maksukykyä sekä reagoimaan siinä tapahtuviin muutoksiin nopeasti. Kurikan mukaan on välttämätöntä, että reaaliaikaista tietoa on saatavilla jatkuvasti.
– Tilanteet muuttuvat nopeasti. Laskuttavan yrityksen kannattaa muodostaa näkemys siitä, minkälaisia riskejä on aiheutumassa liiketoiminnalle, jos asiakkaat eivät pysty maksamaan laskujaan, Kurikka sanoo.
Toimiva prosessi tuo turvaa poikkeustilanteissa
Yritysten välisessä kaupankäynnissä monesta asiasta voidaan sopia hyvin vapaasti. Perinnän osalta prosessin on syytä olla yhdenmukainen.
– Kun perusta on kunnossa, prosessiin voi tehdä myös tilapäisiä muutoksia ja joustoja jossakin kohtaa ilman, että koko prosessi järkkyy, Kurikka sanoo.
Yritysperinnän sudenkuoppa on erityisesti se, ettei asiakkaisiin oteta asiakassuhteiden menettämisen pelossa ajoissa yhteyttä tai uskalleta kysyä, miksi maksut ovat myöhässä.
Kurikan mukaan yritysperinnän sudenkuoppa on erityisesti se, ettei asiakkaisiin oteta ajoissa yhteyttä tai uskalleta kysyä, miksi maksut ovat myöhässä. Yhteydenpito on hyvää asiakaspalvelua.
Kaikki lähtee asiakkaasta
Yritysperinnän tehtävänä on saatavien kotiuttaminen, mutta myös asiakassuhteiden ylläpito ja maksuvalmiuden varmistaminen. Siksi omat asiakkaat pitää tuntea.
– Äkillinen toimintaympäristön muutos on vaikuttanut monella tapaa eri toimialoilla. On hyvä tuntea omat asiakkaat ja heidän toimintaympäristönsä. Näin voi tehdä päätöksiä siitä, millä tavoin kunkin suuntaan pitää reagoida, Kurikka sanoo.
Järkevä vastaantulo ja neuvottelu voivat olla hyviä ratkaisuja monessa tilanteessa.
Kurikka muistuttaa, että joustava vastaantulo ja neuvottelu voivat olla hyviä ratkaisuja monessa tilanteessa. Asiakkaan ymmärryksestä ja joustoista on positiivisia merkkejä jo monilla toimialoilla. Esimerkiksi osa isoista vuokranantajista on tullut vuokralaisiaan vastaan vuokranalennuksin.
– Ei pidä pelätä sitä, että menetät asiakkaasi, jos kerran kysyt maksujen perään. Omaan palveluun kannattaa luottaa. Vastapuoli arvostaa usein tekemistäsi yhtä paljon kuin sinä heidän tekemisiään.