Tämä vuokranantajan pitää tietää perinnästä
Vaikka vuokralainen jättäisi vuokrat maksamatta, vuokranantajan on noudatettava lakia purkaessaan esimerkiksi vuokrasopimusta. Lue, mitä vuokranantajan tulee tietää vuokralaisen valinnasta, laskuttamisesta ja vuokran perinnästä.
Kenelle asunnon uskaltaa vuokrata? Mitä tehdä, jos vuokra on rästissä eikä vuokralaiseen saa yhteyttä? Entä milloin vuokralaisen saa häätää? Perinnän peruskoulu -webinaarissa 27. lokakuuta Lowellin asiantuntijat jakavat tarpeellista tietoa vuokraamisesta ja perinnästä. Webinaaria voi suositella kelle tahansa asuntoja vuokraavalle, kuten kiinteistömanagereille ja yksityisille vuokranantajille. Ilmoittaudu mukaan webinaariin tästä.
Lowellin toimialajohtaja Mikko Hautamäki puhuu webinaarissa muun muassa siitä, mitä vuokralaisen valinnassa kannattaa huomioida ja miten saaatavienhallinta vaikuttaa vuokrien maksuun.
– Saatavienhallinnassa kannattaa olla aktiivinen. Suosittelen lähettämään jo ennen virallista maksumuistutusta esimerkiksi tekstiviestin, että vuokra on rästissä. Siten vuokralainen saa mahdollisuuden maksaa vuokran, ennen kuin hänelle tulee maksumuistutus, Hautamäki sanoo.
Nykyinen inflaatiotahti kaventaa ihmisten maksuvaraa, joten vuokranantajan on entistä tärkeämpää varmistaa sopimusta tehdessään, että vuokralainen selviytyy maksuistaan. Vuokranantajalla on useita keinoja arvioida vuokralaisen maksukykyä etukäteen.
– Vuokranantaja voi kysyä esimerkiksi henkilön palkkatietoja, työtilannetta, ikää ja lainanhoitovelvoitteita. Lisäksi kannattaa tarkistaa, löytyykö vuokralaiselta maksuhäiriömerkintää.
Hautamäki kokee, että asuntoja vuokraavilla henkilöillä ja tahoilla on pääsääntöisesti asiat hyvin hoidossa. Lisävarmuutta vuokranmaksuun saa muuttamalla toimintatapoja entistä säntillisemmiksi.
Vuokranantaja voi tietyin ehdoin purkaa vuokrasopimuksen, mutta häätöön tarvitaan aina käräjäoikeuden päätös.
Vuokrasopimuksen purkaminen onnistuu vain tietyin edellytyksin
Lowellin lakimies Salla Ahlroos puhuu webinaarissa siitä, milloin vuokranantajalla on laillinen oikeus purkaa vuokrasopimus ja mitä toimenpiteitä se edellyttää.
– Laki suojaa vahvasti vuokralaista, joten vuokrasopimuksen purkaminen vaatii ajoissa tehtyjä, oikeita toimenpiteitä. Esimerkiksi häätöön päättyvä prosessi on aina pitkä, mutta ajoissa toimimalla sitä pystyy nopeuttamaan, Ahlroos sanoo.
Ahlroosin kokemuksen mukaan monelle tulee yllätyksenä esimerkiksi se, miten vähän vuokranantajalla on oikeuksia toimia, vaikka vuokralainen ei maksaisi vuokriaan. Omistamaansa asuntoon ei esimerkiksi saa mennä, vaikka sitä pitäisi hallussaan vuokralainen, joka ei maksa vuokraansa.
Jos vuokranantaja haluaa purkaa vuokrasopimuksen vuokralaisen toiminnan vuoksi, täytyy ensin tietää, pitääkö vuokrasopimuksen purkamisesta varoittaa etukäteen. Esimerkiksi häiriökäyttäytyminen ei yksin riitä vuokrasopimuksen purun perusteeksi, vaan vuokralaiselle tulee ensin antaa varoitus, ja sen jälkeen tällä on oltava mahdollisuus korjata ongelma.
– Jos vuokralainen on jättänyt useamman kuukauden vuokran maksamatta, vuokrasopimukseen saa purkaa varoittamatta, Ahlroos sanoo.
Vuokrasopimuksen päättymisestä on vielä pitkä matka häätöön. Jos vuokralainen ei sopimuksen päättymisen jälkeen lähde asunnosta määräpäivään mennessä, vuokranantaja voi hakea asukkaalle häätöä. Asukkaan häätöön vaaditaan aina käräjäoikeuden päätös, ja häädön voi toimittaa vain ulosottoviranomainen.
Perinnän peruskoulu vuokranantajille -webinaari järjestetään 27. lokakuuta klo 9. Ilmoittauduthan tapahtumaan viimeistään 25. lokakuuta.